Farver og lys efter grå stær operation
Farver og lys efter grå stær operation
I livets løb vokser linsen inden i øjet. Den er som en træstamme, der bliver tykkere. Ca 1/100 mm per år fra teenageårene. Denne forøgelse medfører, at linsen langsomt bliver mere gullig. Den kan fortsætte helt over i det brune. Det påvirker naturligvis de farver, vi ser. Og det kræver noget mere lys i læselampen.
En grå stær operation vil ofte få patienten til at komme dagen efter og sige, at verden er blevet meget mere lys. For nogle er dette så meget, så de en overgang må anvende solbriller oftere end de ellers havde været vant til. Og så er der farverne. Gul og brunt filtrerer det blå i lyset væk. Hvis man har haft så megen grå stær, at linsen er brun, kan det være svært at skelne de blå nuancer. Disse kan endda opfattes som mere brunlige. Jeg har opereret patienter, der bagefter kommer og siger, at mine sofaer i venteværelset nu er lilla, hvor de inden operationen havde opfattet dem som lysebrune.
Claude Monet, den store impressionistmaler, er kendt for sine åkander, som jo er lilla. Monet fik grå stær og kunne godt selv erkende, at han ikke længere kunne se åkandernes farve rigtigt. Monet blev opereret for grå stær på det ene øje i 1923. Dengang fik man ingen kunstig linse ind i øjet. Og dermed havde han heller ikke det UV filter, som den naturlige linse giver. Efter hans grå stær operation, så han derfor mere blåt lys med det opererede øje sammenlignet med det ikke opererede. Men han så også ultraviolet, hvilket man normalt slet ikke ser med en naturlig eller en kunstig linse, som begge har UV-filter. Det påvirkede hans sidste år som maler, hvor paletten blev mere blå. I årene op til hans operation var hans billeder blevet tiltagende røde og brune i farverne.