Laserbehandling af efterstær

Efterstær kan fjernes med en speciel type af laserbehandling YAG-laser). Ved denne behandling laver laserlyset hul i linsemembranens centrum. Behandlingen er smertefri og tager cirka 5 minutter.
Inden behandlingen vil De sædvanligvis få foretaget en synsprøve, og Deres øjne dryppes med dråber, der udvider pupillen. Der kan være blændingsbesvær kort tid bagefter. Evnen til at læse samt køre bil kan være nedsat resten af dagen. Vi tilråder, at De benytter offentligt transportmiddel.

Er der risiko ved laserbehandlingen?

Deres øje kan være irriteret i nogle dage efter laserbehandlingen. Man kan i enkelte tilfælde få smerter og øget tryk i det behandlede øje. Dette behandles med øjendråber i en kortere periode. Det er ret almindeligt, at der kommer en eller flere sorte prikker/slør i synsfeltet i den første tid efter behandlingen. Disse plejer dog at fortage sig indenfor den første måneds tid.

Historisk behandling af efterstær

Før man havde YAG-laser måtte efterstær fjernes ved en lille operation. Ved denne operation lavede man en meget lille åbning i hornhindens periferi med en tynd kanyle. Denne kanyle blev ført ind under den kunstige linse og kunne anvendes til at skære/rive en åbning i linsemembranet. Dette er stadig en metode, der anvedes i 3.verdenslande, som ikke har ressourcer til at købe YAG-lasere.

Copyright Øjenlæge Richardt Hansen