Kunstige linser

De linser, vi anvender i klinikken, er J&J Tecnis Eyhance og Eyhance Toric. De multifokale linser vi anvender er BVI Finevision.  Det er linser, der foldes sammen og injiceres i patientens øje, hvor den folder sig ud. Linsen har asfærisk slibning for bedst mulige syn og kontrastskarphed. Den har såkaldt skarp bagkant for at mindske risikoen for efterstær. Linsen er lavet af hydrofobt acryl (plastikmateriale), som er velgennemprøvet gennem mere end 20 år, uden at der er set komplikationer med materialet. Linsen har godkendelse hos FDA (som er den amerikanske lægemiddelstyrelse).
Ved forundersøgelsen inden operationen tages der mål til den nye linses styrke, så den passer patientens øje bedst muligt. Der vil sigtes mod at patienten ser godt uden briller på afstand. Patienten må derimod påregne at skulle anvende læsebriller og evt. terminalbriller ved computeren (man kan dog også sigte mod brillefrihed ved læsning og så i stedet anvende afstandsbriller).
Udmålingen til den nye linse foretages med Topcon Aladdin, som er det mest præcise apparat til udmåling af kunstig linse.
Operationen vil give et acceptabelt afstandssyn uden brille med mere end 95% sikkerhed. Hvis man har valgt multifokallinse vil dette gælde både afstands- og læsesyn.

Kunstig linse

Kunstig linse

Ønskes anden linse?

Patienten kan vælge anden linse, hvis dette ønskes efter en forundersøgelse, hvor der informeres om fordele og ulemper, egnethed og rimelige forventninger. Det er ikke alle forsikringer der dækker valg af multifokale linser. Undersøg selv med forsikringen! Vi anvender også Zeiss trifokale linser og Alcon VIVITY og J&J Symfony og J&J Synergy, hvis patienten ønsker dette.

Linse der korrigerer bygningsfejl (toriske linser).

Der findes kunstige linser, som kan korrigere for bygningsfejl, således at man selv med bygningsfejl vil kunne opnå brillefrihed for afstandssyn ved en operation for grå stær. Disse linser har vist sig at kunne fjerne det meste af en tidligere bygningsfejl. De fås i “trappetrin”  og derfor vil der altid være en lille rest af bygningsfejlen. Dog indenfor det normale. Hvis der er bygningsfejl over 1 Dioptri vil jeg altid anvende en torisk linse for at gøre denne bygningsfejl mindre uden at dette koster ekstra for patienten/forsikringen.

Linse der både kan se langt og læse:

Der findes multifokallinser, som ofte sætter patienten i stand til både at se langt og at kunne læse uden anvendelse af briller. Disse linser er betydeligt dyrere end almindelige linser og skal, hvis de ønskes, betales af patienten.
Der er kendte bivirkninger/ulemper (som dog er ubetydelige med med de nyeste typer):

  1.  Lidt dårligere kontrastsyn
  2. Reflekser/blænding, som kan gøre det umuligt at f.eks. køre bil i mørke, og som kan genere i lokaler med megen ovenlys/neonrør (der kan være lidt af disse gener også med en vanlig monofokal-linse)
  3. Man vil, hvis der skal læses meget små tekster, ofte alligevel behøve ekstra læsebrille

Der findes desuden en akkomodativ kunstig linse (Crystalins), som stadig er under afprøvning og forbedring. Jeg har ingen erfaring med at anvende denne linse og kan ikke tilbyde den.

Se langt og læse uden briller – med normale Tecnis linser:

Man kan – hvis begge øjne skal opereres – sigte imod at det ene øje kan se langt uden briller mens man sigter mod at det andet øje kan læse uden briller (såkaldt monovision). Dette kan man teste inden en operation med kontaktlinser. Ca 60% af alle mennesker kan ret hurtigt vænne sig til monovision og derfor blive brillefri. Men da 40% således har svært ved at vænne sig til en sådan forskel på øjnene, anbefales det kun, hvis patienten allerede har prøvet det med kontaktlinser

 

Copyright: Richardt Hansen