Valg af linse ved grå stær operation

Når du bliver opereret for grå stær, så er det fordi linsen i dit øje er blevet uklar. Ved operationen skiftes linsen i øjet ud med en ny kunstig linse. I det følgende forklares valg af linse. Der er flere muligheder at overveje inden operationen.

Tyndere linse

Den nye kunstige linse er anderledes end den naturlige linse. Den er fysisk meget mindre – ca ½ mm tyk,  den naturlige linse er ca 5 mm tyk. Der bliver dermed “bedre plads i øjet” efter operationen. Man ser derved ofte at trykket i øjet bliver lidt mindre, hvilket er en fordel for nogle patienter men uden betydning for de fleste. Den tyndere linse kan godt vibrere lidt specielt i den første tid efter operationen. Nogle patienter oplever dette som om lyset vibrerer lidt. Den fornemmelse forsvinder dog efter nogen tid.

Forskellige typer kunstige linser

Først den almindelige kunstige linse

Den oprindelige type kunstig linse – som er den mest anvendte ved grå stær operation – har en linsestyrke. Ved forundersøgelsen tages der mål således at den kunstige linse passer præcis til dit øje. Det betyder at du bagefter vil kunne se langt (TV og bilkørsel) uden briller. Men du skal anvende læsebriller når du læser. Vel at mærke under den forudsætning, at der ikke er såkaldt bygningsfejl i dit øje. Hvis du har det, vil du stadig skulle anvende briller både til afstand og til læsning, fordi brillen så retter bygningsfejlen.

Skulle du nu foretrække at kunne læse uden briller og så i stedet anvende briller til afstand (TV og bilkørsel), så skal du bare sige det til mig inden operationen. Så er det en anden linsestyrke vi skal anvende.

Kunstig linse, der retter bygningsfejl

Det er nu også muligt at få indopereret en kunstig linse, der desuden retter en evt. bygningsfejl. Så for den gælder alt det ovennævnte PLUS at den retter bygningsfejlen, for at man vil undgå mindst det ene sæt briller (Undgå afstandsbriller eller undgå læsebriller). En sådan kunstig linse hedder en TORISK linse. Alle, der har mere end 1½ dioptri bygningsfejl får uden ekstra betaling en torisk linse ved grå stær operationen.

Kunstige linser så man både kan læse og se langt

Monovision

Efter at kontaktlinser blev almindelige og populære, var der nogen der fandt på at lave såkaldt monovision. Det betyder at det ene øje ser langt, mens det andet øje kan læse. Læs på min blog om monovision. Det er altså en måde at slippe helt for briller. Det er bare ikke alle der kan vænne sig til monovision. Husk at sige til, hvis du er interesseret i Monovision

 

Akkomodation

Når barnet ser med sin naturlige klare linse, anvendes 100% af lyset, dér hvor man fokuserer. Barnets linse kan akkomodere, så synet stilles skarpt på mariehønen og dens prikker, når den holdes den op foran øjet. Og barnet kan stille skarpt på den selvsamme mariehøne, når den flyver væk. I livets løb bliver linsen inden i øjet for stiv til at kunne ændre sin fokusering på den måde. Det er der, læsebrillerne kommer ind.

Såkaldte multifokale linser

Siden slutningen af 1980’erne har der eksisteret såkaldte bifokale / multifokale kunstige linser. De har alle  indbyggede egenskaber, som giver nogle bivirkninger.

Den multifokale kunstige linse har fokus flere steder på én gang og må dermed dele lyset. Den mest almindelige trifokale linse anvender ca 46% af lyset til afstandssyn (TV og bilkørsel), ca 25% til læse-synet og ca 15% til mellemafstand. De sidste 15-20% tabes pga linsens slibninger. Alt i alt bliver der dermed dårligere kontrastsyn.  Umiddelbart lyder det jo forfærdeligt, at man kun har 46% af lyset til at se med. Men tænk på hvordan det er med et par solbriller om sommeren. De fleste solbriller tager ca 85% af lyset. Dvs man har kun ca 15% af lyset til at se med. Det klarer de fleste uden besvær. Nogle endda året rundt.

Udover den mindskede kontrast så vil slibningerne i den multifokale linse også give reflexer. Ca 30% af de, der opereres med en multifokal linse vil opleve lysringe og reflexer fra de nye linser. Hos de allerfleste forsvinder disse gener indenfor det første år.

Det lyder alt sammen som om, multifokale linser er noget skidt – men faktisk så bliver oplever 80-90% af de mennesker, der opereres med disse linser, at deres liv bliver meget bedre, fordi de slipper for briller. Jeg plejer dog at advare om, at man ikke kan forvente at læse avis uden en svag læsebrille med mindre, der er meget god belysning (pga den nedsatte kontrast). Ofte vil det føles anstrengende at læse meget, med mindre lyset er meget godt eller, at man samtidig anvender læsebriller. Derimod klarer man fint iPad og smartphone, som har lys i skærmen.

Multifokale linser er dyre at fremstille. En grå stær operation med multifokal linse koster derfor mere.

Se de forskellige priser på grå stær operation her

Copyright Richardt Hansen