, ,

Komplikation ved grå stær operation

Julie Nord

Komplikation ved grå stær operation

Jeg har i ugens løb fået spørgsmål fra en pårørende til en patient, der er opereret for grå stær i udlandet. Operationen tog en times tid og ”sækken” var skrøbelig, så man måtte lægge linsen ovenpå. Spørgsmålet går på, hvad der menes med dette.

Linsens basalmembran

Linsen er opbygget som en træstamme. Den har ”åreringe” af linsefibre. Tykkelsen af linsen øger med 1/100 mm årligt hos voksne mennesker. Alleryderst er der et basalmembran. Det modsvarer billedligt barken på træstammen. Men her slutter så også analogien. Basalmembranet har en tykkelse på ca. 10 my. 10 my svarer til 0,01 millimeter. Så det er en meget tynd bark. Basalmembranet er elastisk, men elasticiteten aftager i livets løb.

Linsesækken

Når man opererer grå stær med moderne teknik, laver man en cirkulær åbning af basalmembranets forside. Basalmembranet hænger i de såkaldte zonulatråde fast i strålelegemet. Zonulatrådene kan være mere eller mindre holdfaste. Ved f.eks. samtidige pseudoexfoliationer er der altid svagere zonulatråde og mere sart linsemembran. Når åbningen er lavet, så skylles der vand ind i linsen, som derefter deles og knuses med en lille vandstøvsuger, der også har ultralyd. Linsen fjernes derved fra linsemembranet gennem den åbning på forsiden, man startede med at lave. Tilbage er der nu et elastisk basalmembran med åbning fortil mod pupillen. Dette er den såkaldte linsesæk.

Komplikationer med linsesækken

Når man arbejder med membraner, som bare er 0,01 mm tykke, kan der gå hul. Skulle den lille vandstøvsuger få fat i membranet, vil der gå hul. Nationalt og internationalt er der statistik på denne forudsigelige komplikation. Igennem de seneste 30 år har man set, at der går hul på bagerste membran, som det hedder, i ca. 2% af alle operationer. Der er en faktor, der frem for alt påvirker denne risiko: Kirurgens erfaring og rutine. Personligt har jeg gennem de seneste 20 år denne komplikation på 1 ud af 6000 operationer. Det er dog statistik og ingen garanti for, at det ikke hænder præcis i næste uge.

Forskel i linsesækken

Eftersom elasticiteten i linsemembranet aftager med alderen samtidig med at selve linsen bliver hårdere, så burde der være større risiko for hul i membranet hos ældre mennesker. Det er dog kun rent teoretisk. Bl.a. fordi den erfarne kirurg indretter sin kirurgi på linsens tilstand. Patienter hvor man forudser større risici vil i en ideel verden altid blive opereret af en erfaren og rutineret kirurg.

Den kunstige linse

Når linsen er fjernet fra linsemembranet, så vil den nye kunstige linse blive injiceret i linsesækken. Her folder den sig ud og kommer til at sidde i spænd i sækken. Skulle der være gået hul på linsesækkens bagerste membran, så vil kirurgen tage en anden linsemodel, som foldes ud foran det forreste hul, man startede med at lave i linsemembranet. Når den er udfoldet vil benene af linsen nu ligge foran linsesækken bagved pupillen. Selve linseoptikken skubbes ind i den forreste membranåbning, som derved kommer til at lukke helt af for hullet i bagerste membran.

Zonulatrådene

Skulle det derimod vise sig under operationen, at zonulatrådene, som linsesækken fæstner i, løsner, så vil man være nødt til at enten 1) sy den kunstige linse fast, eller 2) sætte en anden model kunstig linse i klemme i regnbuehinden eller 3) sætte en såkaldt forkammerlinse ind foran pupillen. Dette er dog en meget sjælden komplikation.

Helingstid

Når der opstår komplikation med linsesækken, som nævnt ovenfor, så vil de fleste trods alt komme sig uden, at det synsmæssige resultat påvirkes. Derimod vil det ofte tage længere tid, før øjet er helet efter en grå stær operation med komplikationer.

Se også indlæg om vitrektomi

Copyright Richardt Hansen