Grå stær operation og søvn
Grå stær operation og søvn
Søvnen hos mennesker over 55 er ofte mere opdelt og ikke lige så dyb, som hos yngre mennesker. En del af dette søvnproblem skyldes lysets påvirkning. Mennesker over 55 får mindre lys ind i øjet end børn og unge får. Det skyldes linsen inde i øjet som med alderen filtrerer mere og mere af lyset.
Melatonin
Planter, dyr og mennesker har alle en døgnrytme. Melatonin er et hormon, der hos mennesket udskilles i corpus pineale (koglekirtlen) i hjernen. Dette hormon antages at have en regulerende effekt på døgnrytmen og blodtrykket. Melatoninproduktionen er større i mørke og mindre i lys. Melatoninproduktionen påvirkes af mængden af lys, der kommer ind i øjet. Specielt lys i det blå spektrum nedsætter melatoninudskillelsen. Mennesker med grå stær og nedsat lysindfald har en mere jævn produktion af melatonin over døgnets timer og dermed mindre døgnvariation. Noget som nogle søvnforskere har ment kunne forklare noget af ældre menneskers søvnproblem
Søvn og melatonin
Melatonin er med til at fremkalde søvn. Melatonin har længe kunnet købes og anvendes som et let indsovningsmiddel til ældre mennesker. Effekten er dog forsvindende, og store studier har ikke påvist øget søvntid hos de, der anvender melatonintabletter.
Kunstige linser
Når man bliver opereret for grå stær, så vil der efter operationen igen komme meget lys ind i øjnene, når man er vågen, hvorved produktionen af melatonin formindskes på vågen tid og man vender tilbage til samme døgnsvingninger i melatoninproduktionen, som den ses hos yngre mennesker. Der er lavet mange små studier af søvnrytmen hos mennesker, der opereret for grå stær sammenlignet med kontroller i samme alder og livssituation. De fleste af disse studier viser, at der bliver bedre og dybere nattesøvn hos de, der er opereret for grå stær.
Er blåt lys skadeligt?
Siden 1970’erne, hvor man på en del arbejdspladser havde neonlys, som ofte var med en kold varmefarve, har der været spekuleret i om blåt lys er skadeligt for øjnene. Man har dog aldrig kunnet påvise nogen skader på menneskers øjne med blåt lys. Denne debat fik et af de store firmaer, der laver kunstige linser, til at lægge et blåfilter i deres kunstige linser. Dette var udover det UV filter, der er i alle firmaers kunstige linser.
Studie af søvn
Der er for nylig publiceret et studie, der sammen ligner 3 grupper ældre mennesker med hensyn til døgnrytme, søvn og tankevirksomhed (kognition). Den første gruppe var mennesker opereret med kunstig linse med UV-filter. Den anden gruppe var mennesker opereret med kunstig linse, der havde både blåfilter og UV-filter. Den sidste gruppe var ældre mennesker med deres naturlige linse (og dermed grå stær i varierende grad). Alle grupper blev undersøgt under kontrolleret lysregime med måling af melatonin, søvn og mentale test (kognition). Lyset blev dæmpet 2 timer inden sengetid. Gruppen med kunstig linse med UV-filter fik det højeste melatoninniveau, når lyset blev dæmpet og også den bedste søvn og de bedste testværdier. Næstefter fulgte gruppen med kunstig linse, der også havde blålys filter. Gruppen med den naturlige linse havde det laveste melatoninniveau og det dårligste søvnmønster.
Lille studie
Dette nye studie ligner de fleste andre studier af søvn ved at det er et lille studie med få forsøgspersoner (13) og få i kontrolgruppen (16). Typen af studie er svær at lave i stor skala, da alle ideelt set skal udsættes for samme lysmængde og alle bør have målt melatonin og søvndybde. Det er altså et studie i et søvnlaboratorium.
Men der er efterhånden så mange små studier, at det i det mindste er værd at have i tankerne, at en grå stær operation kan være med til at give en bedre nattesøvn.
Sid ikke ved skærmen
Men mest vigtigt er det nok, at man dæmper lyset et par timer inden sengetid. Det betyder bl.a. at man skal lade være med at sidde ved sin computer eller anden skærm (TV), hvis man vil forbedre på sit søvnmønster. Læs i stedet en god bog eller sæt dig ud og kig på stjernehimlen.
Copyright Richardt Hansen
Association of Intraocular Cataract Lens Replacement With Circadian Rhythms, Cognitive Function, and Sleep (JAMA Ophthalmol. 23/5-2019)