Madeleine Pyk maleri

Vitaminer

Vitaminer er nødvendige for at opretholde et normalt stofskifte. Mangel på vitaminer kan medføre helt specielle mangelsygdomme og i værste tilfælde kan man dø af vitaminmangel.

Normal varieret kost

Heldigvis får alle mennesker de vitaminer, de behøver, hvis de spiser helt normal og varieret kost. Så der er ingen anledning til at spise ekstra vitaminer. Der er nogle specielle tilfælde hvor vitamintilskud kan være vigtig: Hvis man har en sygdom, der forhindrer, at man kan optage de nødvendige vitaminer fra maden, f.eks perniciøs anæmi, hvor man behøver tilskud af B12 vitamin. Mennesker over 55 år kan komme i underskud af D vitamin. D vitamin laver man selv ved at være  i solen, så man kan jo sørge for at gå en lang tur hver dag, og tænke at man så får de D vitaminer, man behøver udover motionen.  Alkoholikere kan komme i underskud med alle vitaminer, hvis deres alkoholisme gør, at de ikke spiser almindelig mad. Gravide anbefales at tage tilskud af folinsyre (som er et B-vitamin) den første del af graviditeten.  Ligeledes anbefales det med D vitaminer til børn under 2 år.

Hvorfor ikke bare tage en multivitamin dagligt?

Der er rigtig mange, der dagligt tager multivitaminer.  Det er en kæmpeindustri, der forsyner os med disse.  Salget af vitamin-tabletter i USA i 2003 beløb sig til 18,8 milliarder dollars (ca 130 milliarder danske kroner).  Salget er endnu større i dag. Der er gennem de seneste 10 år lavet flere store undersøgelser omkring brugen af multivitaminer. I en svensk undersøgelse fandt Larsson m.fl., at der var en let øget risiko for brystkræft blandt de, der tog multivitamin dagligt. Undersøgelsen omfattede 35.000 tidligere raske kvinder.  Et lignende studie på raske mænd viste en let øget risiko for udvikling af prostatakræft hos de, der dagligt tog multivitaminer. Andre studier har vist, at brug af multivitamin ikke har nogen som helst effekt på helbredet.  Der findes til dato ingen studier, der har vist positive effekter på sundheden ved brug af multivitaminer. Så i bedste fald er det bare spild af penge.

Men hvad med ekstra C vitaminer?

I 60’erne og 70’erne blev der slået meget på reklametrommer for, at man skulle spise meget C-vitamin.  Den kendte Nobelpristager Linus Pauling – som ikke havde noget videnskabeligt arbejde omkring vitaminer bag sig – mente at dagligt indtag af 1-2 gram kunne forhindre kræft. C vitamin er også en anti oxidant. Det har længe været almen opfattelse, at man bliver mindre forkølet, hvis man husker at spise megen C vitamin.  Der er dog de senere år lavet studier, som viser, at indtagelse af C vitamin ikke har nogen effekt på forkølelse – og det kan heller ikke forhindre forkølelse. Dertil er det nu vist, at større indtag end 300 mg per dag giver øget risiko for hjerte-karsygdomme.

Ekstra E vitamin

E vitamin er en antioxidant og har været anbefalet forebyggende mod prostatakræft. Dette er dog modvist i et stort studie på 14.641 mandlige læger over 50 år som i et dobbeltblindt, placebokontrolleret studie blev fulgt i 8 år. Man så ingen forskel på udviklingen af prostatakræft eller nogen anden form for kræft i de to grupper. I andre studier har man vist en let øget risiko for lungekræft for rygere, der samtidig dagligt spiser E vitamin.

Ekstra A vitamin

Der er ingen studier der har kunnet vise nogen positiv effekt på helbredet  for de, der dagligt tager ekstra A vitamin. Derimod har flere studier vist øget risiko for lungekræft hos rygere, der dagligt spiser ekstra A vitamin. Andre studier har desuden vist at ekstra A vitamin har teratogen effekt. Det betyder, at det kan medføre misdannelser hos fosteret, hvis moderen indtager ekstra A vitamin. Der er også påvist større knogleskørhed hos personer der indtager daglig A vitamin, sammenlignet med personer, der ikke tager A vitamin tilskud.

Slut med vitaminer?

Som nævnt tidligere er vitaminer vigtige. Der vil opstå mangelsygdomme, hvis man ikke får de nødvendige vitaminer. En varieret kost vil give de nødvendige vitaminer. Men der er grund til at være forsigtig med at tage ekstra vitaminer. Der er ingen videnskabelige studier, der har påvist gavnlig effekt af ekstra vitaminer.

Copyright Richardt Hansen