,

Visuel agnosi

Cathrine Raben Davidsen

Visuel agnosi

Agnosi betyder manglende evne til at genkende. Det kan enten være fordi evnen ikke er udviklet eller det kan være en skade i et bestemt hjernecenter. Hvis det er hjernens synscenter, der er skadet, hedder det visuel agnosi. Det betyder manglende evne til at genkende noget man ser – selvom det i øvrigt er velkendt.

Prosopagnosi (prosop agnosi)

Prosopagnosi er manglende evne til at genkende ansigter (Prosopon er det græske ord for ansigt). Det findes i alt fra lettere besvær med at huske ansigter på mennesker, man har mødt og over til ikke at kunne genkende familiemedlemmer eller sågar sit eget spejlbillede. Det er nok den mest almindelige form for visuel agnosi. Den menes at forekomme hos ca 2-3% af alle mennesker. Hos de fleste heldigvis kun i lettere grad.

Associativ visuel agnosi

Associativ visuel agnosi er en tilstand, hvor patienten ikke kan forbinde det sete med noget. Det kan opstå som en hjerneskade f.eks apoplexi. Men det kan også ses ved demens. Det sætter patienten i besværlige situationer, fordi intet genkendes. De kendte amerikanske neurolog Oliver Sacks har beskrevet en patient med denne type demens i historien ”Manden der forvekslede sin kone med en hat”.

Manglende udvikling af synsassociation

Selvom jeg ikke har set alle katte i hele verden, så ved jeg godt, at det er en kat, når jeg ser en ny kat. Hvis man på grund af nedsat eller manglende syn i barndommen ikke har trænet synsassociation, så vil man stå i en næsten lignende situation som Oliver Sacks patient, hvis man senere får synsevnen f.eks ved en operation. Til gengæld vil man i den situation kunne træne synsassociationen. En patient med netop denne skæbne har Oliver Sacks faktisk også beskrevet i en patienthistorie, der oven i købet er blevet filmatiseret (”At First Sight”).

Farveagnosi

Man kan have farveagnosi, som betyder at man ikke kan genkende farver på trods af et normalt farvesyn, som kan testes normalt med f.eks. Ishiharas farveplancher.

Neurologisk sygdom – Oliver Sacks

Patienter med visuel agnosi vil generelt have helt normale resultater ved synstest hos øjenlægen. Øjnene vil helt enkelt være normale. Så disse patienter vil muligvis først blive set af øjenlæge, men de vil altid blive viderehenvist til neurolog. Hvis der er nogle af mine bloglæsere, der er interesseret i disse mere eller mindre sjældne neurologiske sygdomme, så har ovennævnte amerikanske neurolog Oliver Sacks skrevet flere letlæste bøger om emnet. En del af disse endda oversat til dansk (”Manden der forvekslede sin kone med en hat”, ”En antropolog på Mars”, ”Et ben at stå på” og ”De farveblindes ø”).

Copyright Richardt Hansen