Blefaritis
Blefaritis = øjenlågsbetændelse
Blefaritis er en inflammation i øjenlågskanterne. De små talg-kirtler i øjenlågene, som normalt er med til at danne den tårefilm, der smører øjet og holder det blankt, kan i varierende grad være inflammerede. Blefaritis giver en brændende/sviende fornemmelse og det kan føles tørt i øjnene. Trods dette kan øjnene alligevel løbe i vand (Se ”Tørre øjne løber ofte i vand” i min blog). Der er mest besvær om morgenen. Øjenlågskanterne kan være hævede og røde. Der kan også være lidt tørt sekret i øjenvipperne. Somme tider påvirker det også slimhinden, og en sjælden gang kan endog hornhinden være påvirket. Symptomerne bliver mere intensive i de tilfælde.
Hvorfor får man blefaritis?
Blefaritis rammer ofte ældre mennesker med tør hud. Det ses oftere hos patienter med hudsygdomme som Rosacea, Acne, Skæleksem eller Atopisk dermatit.
Hvordan behandles blefaritis?
Det er en kronisk tilstand. Symptomlindringen afhænger af hvor intensivt besvær, patienten har. Behandling varierer derfor tidsmæssigt alt efter symptomernes sværhedsgrad. Grundlæggende behandling er:
- Rengøring og varme. I morgenbrusebadet kan man lade det varme vand skylle over de lukkede øjne hvorved øjenlågene varmes op. Man kan også tage varmt vand på en ren klud og lægge denne over de lukkede øjne i 10 minutter. Varmen får talg-kirtlerne til at åbne sig. Massér derefter øjnelågene forsigtigt – oppefra og ned på de øverste øjenlåg og nedefra og op på de nederste øjenlåg. Hvis der er tørt sekret i øjenvipperne kan dette tørres væk. Enten med lidt saltvand på en vatpind eller med specielle servietter lavet til dette formål. De kan købes i håndkøb på apoteket
- Smørende øjendråber. Blefaritis medfører en tårefilm, der smører øjet dårligere. Man kan derfor i perioder, hvor besværet er stort anvende smørende øjendråber. Der findes mange forskellige af disse, som kan købes i håndkøb på Apoteket.
- Hvis besværet er meget udtalt, kan det somme tider være nødvendigt med en kur med antibiotikaholdig øjensalve / kortisonholdig øjensalve. Dette kræver konsultation hos øjenlæge. Der kan også i enkelte tilfælde være behov for tabletbehandling.